RODO

Przedszkole Publiczne nr 2 w Łomży

Klauzula informacyjna o ochronie danych osobowych

Szanowni Państwo,

Zgodnie z art. 13 ust. 1 i 2 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych „RODO”) (Dz. Urz. UE L 119 z 2016 r.), informujemy o zasadach przetwarzania Pani/Pana danych osobowych oraz
o przysługujących Pani/Panu prawach z tym związanych.

  1. Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Przedszkole Publiczne nr 2 w Łomży, ul. Polowa 57B, 18-400 Łomża, tel. 86 216 29 25, reprezentowane przez Dyrektora.
  1. Jeśli ma Pani/Pan pytania dotyczące sposobu i zakresu przetwarzania Pani/Pana danych osobowych w zakresie działania Przedszkole Publiczne nr 2 w Łomży, a także przysługujących Pani/Panu uprawnień, może się Pani/Pan skontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych za pomocą adresu email: iodo@pp2.miastolomza.pl.
  2. Administrator danych osobowych jest Przedszkole Publiczne nr 2 w Łomży, przetwarza Pani/Pana dane osobowe na podstawie obowiązujących przepisów prawa, zawartych umów oraz na podstawie udzielonej zgody.
  3. Pani/Pana dane osobowe przetwarzane są w celu/celach:
    a)    wypełnienia obowiązków prawnych ciążących na Przedszkolu Publicznym nr 2 w Łomży;
    b)    realizacji umów zawartych z kontrahentami;
    c)    w pozostałych przypadkach Pani/Pana dane osobowe przetwarzane są wyłącznie na podstawie wcześniej udzielonej zgody w zakresie i celu określonym w treści zgody.
  4. W związku z przetwarzaniem danych w celach o których mowa w pkt 4 odbiorcami Pani/Pana danych osobowych mogą być:
    a) organy władzy publicznej oraz podmioty wykonujące zadania publiczne lub działające na zlecenie organów władzy publicznej, w zakresie i w celach, które wynikają z przepisów powszechnie obowiązującego prawa;
    b)    inne podmioty, które na podstawie stosownych umów powierzenia przetwarzania danych  przetwarzają dane osobowe, dla których Administratorem jest Przedszkole Publiczne nr 2 w Łomży.
  5. Pani/Pana dane osobowe będą przechowywane przez okres niezbędny do realizacji celów określonych w pkt 4,
    a po tym czasie przez okres oraz w zakresie wymaganym przez przepisy powszechnie obowiązującego prawa.
  6. Administrator danych zapewnia Pani/Panu realizację uprawnień wynikających z Rozporządzenia, tzn. umożliwia dostęp do danych osobowych i ich poprawianie, sprostowanie, żądanie ograniczenia przetwarzania, żądanie realizacji prawa do przenoszenia danych, realizacja prawa do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania oraz usunięcia danych.
  7. W przypadku gdy przetwarzanie danych osobowych odbywa się na podstawie zgody osoby na przetwarzanie danych osobowych (art. 6 ust. 1 lit a RODO), przysługuje Pani/Panu prawo do cofnięcia tej zgody w dowolnym momencie. Cofnięcie to nie ma wpływu na zgodność przetwarzania, którego  dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.
  8. Jeżeli uważają Państwo, że dane osobowe są przetwarzane w sprzeczności z obowiązującym prawem, można wnieść skargę do organu nadzorczego – Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych.
  9. Podanie przez Panią/Pana danych osobowych jest obowiązkowe, w sytuacji gdy przesłankę przetwarzania danych osobowych stanowi przepis prawa lub zawarta między stronami umowa.
  10. Pani/Pana dane nie będą przetwarzane w sposób zautomatyzowany i niebędą podlegały zautomatyzowanemu profilowaniu.